Tidenes heteste skutefest

På tross av en del meteorologiske skruballer ble 2018-versjonen av The Tall Ships Races i Stavanger et svært vellykket arrangement. Besøkende skuter og publikum har gitt svært gode tilbakemeldinger, og hele det langstrakte festivalområdet ble tatt i bruk.

Alle som arrangerer utendørsarrangementer på Vestlandet vet at det er en risikoøvelse. Været spiller ikke alltid på lag, men sommeren 2018 blir husket for andre ting enn de vanlige utfordringene. I stedet for lave temperaturer og kaldt regn ble det varmerekord og en rask tropestorm som ga prosjektledelsen noe å bryne seg på.

– Sommeren 2018 har jo sørget for rekorder i fleng, og at varmerekorden for Stavanger skulle ryke midt i vårt arrangement hadde vi ikke sett for oss da vi satt og hutret med å planlegge skutefesten i desember i fjor, sier prosjektleder Knud Helge Robberstad.

Vellykkede festivalgrep

Årets festivalområde strakk seg over 1,5 kilometer fra oljemuseet til konserthuset. Flere av de største skutene var trukket ut til ytterpunktene av området.

– Dette fungerte etter planen. Ved å legge flere av de største attraksjonene, blant annet de store russiske skutene, til de ytterste kaiene fikk vi spredd publikum. Dette førte til mindre trengsel, en roligere stemning og bedre forhold for skuter, mannskap og publikum, sier Robberstad.

Prosjektlederen mener at konsertene med Bjørn Eidsvåg og Dagny torsdag og fredag viste at konserthusamfiet fungerer ypperlig til slike store arrangement.

– At Kvelertak-konserten ble avlyst på grunn av sterke kastevinder i kombinasjon med en kaldfront med lyn og torden var selvsagt beklagelig, men nødvendig. Våre sikkerhetsansvarlige var aldri i tvil om at avgjørelsen var riktig. Vi gleder oss i stedet over at mange tusen fikk stifte bekjentskap med de mange flotte lokale artistene som opptrådte på scene 2 før ruskeværet kom, sier Robberstad.

Familiefestival

Festivalhelgen gikk for seg i rolige former. Politiet har ikke meldt om spesielle hendelser.

– Regnbygen som kom lørdag kveld bidro kanskje til å kjøle ned varme festivalhoder. Vi har uansett registrert at denne skutefesten trekker til seg folk i alle aldre. Her har besteforeldre og barnebarn hygget seg sammen rundt håndverkstradisjoner på Torget og familieaktiviteter i Børevigå. Et så bredt publikum skaper en lun og god stemning, sier prosjektlederen.

En fest for hele regionen

Samarbeidet med andre kommuner og havner i regionen rundt Cruise-in-company-etappen var også svært vellykket. På vei fra Esbjerg seilte mange av skutene innom samarbeidshavner langs kyster der det var laget egne skutefester.

– Tilbakemeldingene fra Sirevåg, Tananger, Lindesnes, Jørpeland, Skudeneshavn, Bokn og Sandnes tyder på at dette er noe folk har satt pris på. Skutegleden ble spredd over flere havner, og hovedarrangementet i Stavanger fikk god oppvarmingshjelp, sier Robberstad.

Stavanger taklet varmen

Temperaturen steg mot rekordtall allerede torsdagen, og fortsatt å stige utover fredagen. I samråd med Stavanger kommunes beredskapsavdeling ble det tidlig iverksatt tiltak for å møte varmeutfordringene.

– Det ble satt opp ekstra vanningsstasjoner over hele festivalområdet, og det ble delt ut 29 000 beger vann til publikum. Dette var trolig den viktigste årsaken til at bare ett heteslag ble registrert i løpet av festivalen. All ære til kommunens engasjerte fagavdelinger og frivillige som sørget for å vanne det feststemte festivalpublikummet vårt, sier prosjektlederen.

Mye ros

– Det har vært fire utrolige dager her i Stavanger. Byen er en ideell vertshavn for The Tall Ships Races, her er hele flåten samlet innenfor et kompakt område. Takket være prosjektledelsens utrettelige engasjement, de mange hardtarbeidende frivillige og den samlede støtten fra byens politikere, har arrangementet vært en stor suksess, sier regattaleder Sigurd Dale i Tall Ships-arrangøren Sail Training International (STI).

Robberstad gleder seg over alle de gode tilbakemeldingene.

– Det er svært hyggelig å få ros fra STI, skuter og publikum. Det er ingen tvil om at Stavangerregionen er svært godt rustet til slike gigantiske arrangementer. I denne regionen er det både rutine, vilje og kompetanse til å få det til, sier han.

Se oppsummering fra ordfører og prosjektleder: 

The Tall Ships Races 2018 Stavanger i tall:

 • 61 besøkende skuter fra 17 nasjoner
 • 500 besøkende skutemannskaper fra 35 land
 • Over 200 unge medseilere fra regionen seiler til eller fra Stavanger
 • Fire regionale skuter har deltatt: Caroline af Sandnes, Frøya, Stina Mari og Wyvern
 • Cruise-in-Company-arrangementer i sju mindre havner i regionen
 • 1,5 km langt festivalområde langs kaiene i Stavanger
 • Fredag og lørdag ble det delt ut til sammen 29.000 glass vann langs kaiene
 • Lørdag 28. juli gikk 440 medseilere til Preikestolen ledet av Stavanger Turistforening
 • Nær 300 frivillige bidro til skutefesten i Stavanger
 • Festfyrverkeriet lørdag kveld var det største i Stavanger siden avslutningen for Stavanger2008
 • Nettsidene tallships.no hadde over 142.000 sidevisninger gjennom festivaluken
 • På det meste var det over 22.500 mennesker i festivalområdet med påskrudd mobiltelefon (torsdag 26. juli kl. 21). På dagtid lørdag kl. 14.30 var det nær 20.000 påskrudde mobiltelefoner i festivalområdet. Utseilingsdagen 29. juli kl. 12 var tilsvarende tall 12.800 i samme område. Disse tallene inkluderte ikke Fargegaten eller andre sentrumsområder.