Wyvern har startet forberedelsene til The Tall Ships Races

Stavangers egen Wyvern skal selvsagt delta når Stavanger er en av vertshavnene. Skuta skal være med på hele seilasen, altså fra Sunderland til Esbjerg, til Stavanger og videre til Harlingen. 

The Tall Ships Races 2018 går av stabelen i Stavanger 26.-29. juli 2018. Skipper Ingeir Fossan gleder seg.

– Vi har mange gode minner fra tidligere deltakelse, og spesielt fra de gangene Stavanger tidligere har vært vertshavn – altså i 1997, 2004 og 2011. Særlig stas var det i 2011 da Wyvern tok seieren, ikke bare i vår klasse, men også totalt, sier han.

Forberedt

Skipperen forteller at forberedelsene allerede er godt i gang.

– Vi er allerede i dialog med ungdommer som skal være mannskap om bord. Noen har seilt The Tall Ships Races med oss tidligere, men vi har også med oss en del nye som skal få seile. Under The Tall Ships Races seiler vi om regel med seks-sju ungdommer samt fire-fem fra Wyverns faste mannskap, og det er da viktig at vi har med ungdommer som har den rette innstillingen, og som deltar aktivt på seilasene, sier han.

Dugnader

Det skal gjennomføres en god del dugnader som utover vinteren og våren, slik at fartøyet blir 100 prosent klar til regattaen.

– Håpet er å få levert ny klyver til våren, siden det seilet fikk en skade under forrige gang Wyvern seilte Tall Ships Races i 2015, forteller Fossan.

Styresystemet skal overhales, en del tauverk skal skiftes, skroget skal males, dertil kommer vanlig vedlikehold, pussing, oljing og lakkering.

– Vi skal sørge for at Wyvern framstår som det smykke hun er, når vi til sommeren seiler The Tall Ships Races og representerer så vel Stavanger by som Stavanger Maritime Museum for niende gang. Vi gleder oss til TSR-seilasene og noen fantastiske dager i Stavanger, sier skipperen.

Om Wyvern: 

  • Wyvern ble konstruert av Colin Archer i 1897 for den engelske trelasthandleren Frederick Croft.
  • Den ble bygd ved Porsgrund Baatbyggeri, og Croft brukte den ofte til å krysse Nordsjøen.
  • Skroget på 60 fot har linjer etter tradisjonelle norske skøyter, mens innredningen er inspirert av britisk tradisjon.
  • Navnet «Wyvern» en fryktinngytende mytologisk drage som i norsk folketro er kjent som lindormen.
  • I 1909 ble Wyvern solgt, og skiftet deretter eiere og navn flere ganger.
  • Under navnet Havfruen III krysset Wyvern Atlanterhavet mange ganger, og i 1950-årene var den var også på jordomseiling.
  • I 1978 ble Wyvern kjøpt tilbake til Norge av en gruppe firma i oljerelatert virksomhet i Stavanger-området.
  • Stavanger maritime museum overtok det ferdigrestaurerte fartøyet i 1984 som et nasjonalt kulturminne. Siden da har fartøyet deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale regattaer og seilbåtmønstringer, og vunnet både sin klasse og sammenlagt i regattaetapper i Tall Ships Races.

Les mer på nettsidene til Stavanger maritime museum.