Et halvt år igjen til tidenes lengste skutefest!

Aldri før har The Tall Ships Races brukt mer kaiplass i Stavanger, og aldri før har en så stor del av regionen bidratt. 26. – 29. juli. Nå er det et halvt år igjen til det som blir tidenes lengste Tall Ships Races i Rogaland braker løs.

Når den internasjonale seilskuteregattaen The Tall Ships Races kommer til Stavanger om et halvt år, tar den i bruk det lengste arrangementsområdet som er rigget i Vågen. Området fra Børevigå til Bjergstedparken vis syde av liv, og totalt vil skutene breie seg over 1,5 kilometer med kai.

Det er fjerde gang The Tall Ships Races er innom Stavanger, og prosjektleder Knud Helge Robberstad er sikker på at vi kan se fram til en minst like flott skutefest i år som i 1997, 2004 og 2011.

– Vi er i rute med planleggingen, og nå oppfordrer vi alle til å sette av datoene 26. – 29. juli. Med Gladmat uken før og Blink-festivalen like etterpå er det ingen grunn til å legge ferien andre steder enn Stavanger-regionen i år, smiler prosjektlederen.

Hele regionen er med

The Tall Ships Races er forresten mye mer enn bare Stavanger. Aldri tidligere har så mange kommuner i regionen bidratt.

– Gjennom cruise in company-ordningen er hele åtte andre havner med på laget. Underveis fra Esbjerg til Stavanger blir det skutearrangementer på Bokn, Båly, Finnøy, Jørpeland, Sandnes, Sirevåg, Skudeneshavn og Tananger. Disse arrangementene knytter kontakt mellom skutene og regionens befolkning, forteller Robberstad.

Prosjektleder Knud Helge Robberstad, ordfører i Hå, Jonas Skrettingland, ordfører i Bokn, Tormod Våga, stavangerordfører Christine Sagen Helgø og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal var samlet for å markere at det er et halvt år til #skutefest. (Foto: Thomas Bore Olsen)

Det var dermed ikke tilfeldig at representanter både fra danske og norske vertshavner var samlet i Sirevåg i Hå kommune for å markere at det er et halvt år igjen. Stavangerordfører Christine Sagen Helgø var til stede sammen med fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, og ordførere Jonas Skrettingland fra Hå, Tormod Våga fra Bokn og varaordfører Jan Sigve Tjelta fra Sola.

– Under havnebesøkene kan små og store beundre skutene eller stige om bord for noen timers seilas mellom havnene, sier prosjektlederen.

Les mer om cruise in company.

Medseilere fra hele regionen

Et av de viktigste elementene med The Tall Ships Races er medseilerprogrammet. Som vertshavn skal Stavanger sender opp mot 200 medseilere i alderen 15 – 25 år til sjøs.

–  Som medseiler får du møte ungdommer fra andre land og med helt annen bakgrunn, og være en del av laget som skal konkurrere, seile og ta vare på hverandre i alle slags utfordringer og vær. Målet er å slå rekorden fra 2011 da 225 medseilere ble sendt ut, og det er fortsatt plasser igjen om bord, også for dem over 25 år, sier Robberstad.

Les mer om medseilerordningen.

Følg The Tall Ships Races Stavanger på Instagram og Facebook.