Sørlandet kommer

Fullriggeren Sørlandet er første norske skute som er påmeldt The Tall Ships Races i 2018.

Sørlandet er påmeldt hele Tall Ships-regattaserien for 2018, som i tillegg til Stavanger har Sunderland (England), Esbjerg (Danmark) og Harlingen (Nederland) som vertshavner.

Mange ungdommer
Per Filip SommerstedtDirektør Per Filip Sommerstedt i Stiftelsen Fullriggeren ser fram til å komme til Stavanger sommeren 2018. Skuten vil også seile med ungdom fra Stavangerregionen under The Tall Ships Races i Østersjøen i sommer.

– Vi kjenner Stavanger som en profesjonell arrangør av The Tall Ships Races, og vet at vi er i trygge hender. På årets seilas er vi blant skipene som har høyest andel ungdommer med oss. Slik håper vi det blir også i 2018, sier Sommerstedt.

Les mer om medseilerprogrammet

Verdens eldste
Skipet feirer 90 år i år. Det ble bygget i 1927 og er den eldste fullriggeren i verden som fortsatt seiler. Tidligere var hun skoleskip for sjømannsopplæring av skoleskipsgutter, men i dag kan alle eventyrlystne seilere melde seg på kortere eller lengre seilaser. Siden starten har Sørlandet vært på reise til store deler av verden, blant annet Bermuda, Boston, New York, Kapp Verde, Marokko, Colombia, Costa Rica og Cuba. Når Sørlandet kommer til Stavanger neste år, vil det ha lagt bak seg seilaser som gjør det til første norske skoleskip som har seilt jorden rundt.

Tette bånd til Rogaland
Sommerstedt forteller at skipet har tette bånd til Rogaland som strekker seg langt tilbake i tid.

– Skipsreder O.A.T Skjelbred, som finansierte byggingen, var opprinnelig fra Egersund. I mange år stilte han som krav at en viss andel av skoleguttene om bord skulle være fra Rogaland, opplyser han.

Om Sørlandet
SS Sørlandet har i dag et mannskap på maksimum 20 personer. I tillegg er det kapasitet til 60 lærlinger eller 150 passasjerer. Tremasteren er bygget i stål, og er 56,7 meter lang – eller 64,2 meter hvis du regner med baugspydet. De 27 seilene om bord utgjør til sammen et areal på 1236 kvm, noe som tilsvarer vel halvannen fotballbane.