Skute uten grenser til Stavanger

Britiske Lord Nelson er første skute som offisielt er påmeldt til regattaserien The Tall Ships Races 2018. Skuta er tilrettelagt for mannskap med funksjonshemminger.

– Tanken er at mannskap med funksjonshemminger skal kunne utføre sine oppgaver mest mulig selvstendig – side om side med funksjonsfriske. Utstyret om bord omfatter blant annet rullestolheiser, snakkende kompass og sikkerhetsutstyr som visuelle og vibrerende alarmer, forteller prosjektleder Knud Helge Robberstad for The Tall Ships Races 2018 Stavanger.

Mannskapet på Lord Nelson er mellom 16 og 70 år, og settes sammen i par i en såkalt kompisordning, med en funksjonsfrisk og en med funksjonshemminger. På denne måten oppstår unike bånd, der alle hjelper hverandre og deler kunnskap og livserfaringer.

Lord Nelson undersail Den 49 meter lange barken ble sjøsatt i 1985. Siden den gang har hun seilt over 460 000 nautiske mil, krysset ekvator fire ganger og tatt med nær 40.000 seilere til sjøs. Sin lengste reise hadde Lord Nelson i 2012 til 2014, da tremasteren var på jordomseiling og fikk nye venner over hele verden.

Lord Nelson er ett av to skip som drives av organisasjonen The Jubilee Sailing Trust som jobber for å gi mennesker med funksjonshemminger opplevelser til sjøs.